Het type injectievloeistof dat gebruikt wordt, is afhankelijk van de toepassing ervan.

We noemen de belangrijkste met hun toepassingsgebieden:

Epoxyharsen
Dit zijn 2-componenten hars-/hardersystemen zonder vulstoffen en vrij van oplosmiddelen
De eindsterkten die met epoxyharsen bereikt worden zijn zeer hoog. De hechtsterkte op droge en niet vervuilde scheuroppervlakken is eveneens aanzienlijk.

De toepassingen
Epoxyharsen gebruikt men als de sterkte in het beton en metselwerk moet worden teruggebracht, zoals in gescheurde wanden, vloeren, kolommen en balken.

Poly-urethanen
Dit zijn eveneens 2-componenten hars-/hardersystemen, die echter na polymerisatie flexibel zijn. De gevoeligheid van deze poly-urethanen voor vocht wordt bij deze injectievloeistoffen goed gebruikt. Op het moment dat de injectievloeistof met water in contact komt, zet de massa uit en dicht deze de scheur of holle ruimte af. Aan PU-injectievloeistoffen kunnen geen sterkte-eisen gesteld worden.

De toepassingen
Het afdichten van licht bewegende of waterdoorlatende scheuren in kelderwanden en vloeren.
Het afdichten van kabel- en leidingdoorvoeren.

Acrylaat gels
Dit zijn 2-componenten producten, die zeer dun vloeibaar zijn. De polymerisatietijd kan zeer nauwkeurig worden ingesteld, vanaf enige minuten tot een half uur of langer. Na polymerisatie is de ontstane gel flexibel.

De toepassingen
Acrylaat gels kunnen alleen ondergronds in een voortdurend waterige omgeving worden toegepast. Met name lekke dilatatievoegen kunnen met acrylaat gels succesvol worden afgedicht. Ook zeer grote lekkages in bouwputten en tunnels kunnen door de korte reactietijd van acrylaat gels worden gestopt.

Microsiliconen
Dit zijn zeer fijne siliconen/wateremulsies, die door hun geringe deeltjesgrootte in de fijnste poriën van metselwerk kunnen dringen. Eenmaal in het metselwerk geïnjecteerd, vormt zich na enige dagen een zogenaamde waterwerende polysiloxaan.

De toepassingen
Microsiliconen gebruikt men voor het injecteren van metselwerk tegen het optrekken van vocht.

Cementgebonden grouts
Deze bestaan uit water, cement en toevoegingen die het mengsel stabiel houden, verpompbaar maken en de krimp beperken.

De toepassingen
– Vullen van holle ruimten in beton en metselwerk.
– Injecteren van voorspankanalen.
– Het ondersabelen van prefab kolommen en wanden.
– Het vullen van zogenaamde ‘gains’.

Silicaten
Deze zijn ook bekend als Natronwaterglas of Kaliwaterglas en kunnen worden uitgehard met een speciale harder. Er vormt zich dan een min of meer stabiele gel.

De toepassingen
Silicaten zijn geschikt voor bodemafdichting en bodemversterking. Het gaat hier altijd om de verwerking van zeer grote hoeveelheden bij bijvoorbeeld tunnelbouw en fundatieversterking.